Nie masz produktów w koszyku.
Dobre śniadanie to podstawa! Jak zabrać je do pracy?
Według badań przeprowadzonych przez CBOS, 82% dorosłych Polaków zjada minimum 3 posiłki dziennie. Wśród nich aż 95 % swój główny ciepły posiłek spożywa w domu. To bardzo dobry wynik. Jednak, jak się okazuje nie obiad jest najważniejszy, a ... śniadanie! Pierwsza dawka pożywienia po wielogodzinnej (nocnej) przerwie odgrywa kluczową rolę w przygotowaniu organizmu na dalszą część dnia. I tutaj statystyki z pewnością nie wyglądałby już tak kolorowo. Niektórzy w ogóle zrezygnowali ze śniadań, zastępując je kofeiną w postaci kawy lub herbaty. Inni ulegli zwyczajom, panującym w szkole czy w pracy i jedzą szybko, niezdrowo i niedbale. Niestety, zwykliśmy nie przywiązywać większej wagi do zawartości i estetyki posiłków zjadanych poza domem. A szkoda, bo w grę wchodzi zdrowie, lepsze samopoczucie oraz dobry wizerunek.
Między śniadaniem a obiadem
Prawidłowy jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków dziennie; śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek i kolacja. Lunch to (z ang.) drugie śniadanie, zjadane najczęściej w godzinach 10-13. Wtedy właśnie jesteśmy albo w szkole, albo w pracy. Bywa, że drugie śniadanie zastępuje nam pierwsze i ostatecznie staje się jedyne w ciągu dnia. Wówczas tym bardziej należy o nie zadbać. Dlaczego? Bo dobre śniadanie (niezależnie od pory zjadania):
- przyspiesza metabolizm
- pobudza szare komórki
- wpływa na koncentrację
- zwiększa odporność
Dobre śniadanie to takie, które będzie idealnie dopasowane do naszej diety, stylu życia i bycia. Nie da się stwierdzić tego, co powinniśmy jeść, bez żadnej analizy. Dlatego też najpierw należy samemu stwierdzić, czego nasz organizm najbardziej potrzebuje, a czego chce unikać. Drugą możliwością jest wizyta u specjalisty. Jednak zaleca się ją przede wszystkim osobom z problemami, tj. nadwaga, niedowaga czy cukrzyca.
Co jeść na lunch?
Przede wszystkim owoce, warzywa, produkty zbożowe i te bogate w białko. Konkretniej, dobrymi owocami byłyby np. pomarańcze i mandarynki, zawierające dużą ilość witaminy C. Nie mniej jednak, polskie jabłko czy egzotyczne kiwi również wspomoże. Z warzyw, na początek dnia warto wybierać te zielone i czerwone. A do jogurtów, koktajli i mleka dobrze jest dodać płatki zbożowe, owsiankę czy też musli. To tak pokrótce.
Oprócz samego jedzenia, liczy się także komfort i higiena. Cóż z tego, że nastawimy się na zdrowe odżywianie, jeśli zabraknie np. pojemnika, w którym możemy przenieść, przygotowane wcześniej, posiłki bez zrobienia z nich sałatki po drodze. Odpowiednie pojemniki z wydzielonymi przegródkami mają swoją nazwę. Są to Lunch Box'y. Można z łatwością zapakować w nie swój lunch, nie ograniczając się w żaden sposób. Zmieści się w nich wiele rodzajów żywności, od pokrojonych warzyw po zupy, sosy i wafle ryżowe. Wkładając swój lunch w Lunch Box, możemy być pewni, że pozostanie on na tym samym miejscu i w takiej samej formie -nic nie wyleci, ani się nie zmiesza. Przy większości Lunch Box'ów jest także opcja wkładania ich do kuchenki mikrofalowej i do zmywarki. Wszystko zależy od tego, z jakiego tworzywa zostały wykonane.
Czym popić lunch?
Tym razem zacznijmy odwrotnie - czego unikać? Od rana niewskazane jest spożywanie cukru. Nawiązując jeszcze do jedzenia, drożdżówki i pączki to nie najlepszy posiłek na start! A w przypadku picia, napoje energetyzujące, coca-cola czy sprite zaszkodzą. O wiele lepsze byłyby organiczne (lub własnoręcznie robione) soki, kefiry, niesłodzone koktajle czy najzwyklejsze przegotowane mleko.
Natomiast zimą, na rozgrzanie można sobie pozwolić na ciepłą herbatę, miętę czy kawę zbożową. Wówczas najwygodniej przygotować ją w domu i przenieść w kubku termicznym. Są to specjalne kubki, które zatrzymują ciepło, gdy na dworze jest chłodno i odwrotnie - nie wpuszczają ciepła do schłodzonego napoju. Dla przykładu kubek termiczny CONTIGO wykonany jest ze stali nierdzewnej (dlatego można wkładać go do zmywarki) i pomieści prawie pół litra dowolnej cieczy. Jest w 100 procentach szczelny, więc świetnie nadaje się do samochodu czy do postawienia na biurku. Nawet gdy wolną mamy tylko jedną rękę, możemy pić do woli - kubek CONTIGO obsługujemy kilkoma palcami.