Nie masz produktów w koszyku.
Jakie wędzarnie: drewniane czy metalowe najlepsze na wędliny i ryby?
W ostatnich latach przygotowywanie wędlin, mięs i ryb we własnym ogrodzie cieszy się coraz większą popularnością. Dbając o swoje zdrowie i o to, by jedzenie przygotowywane przez nas pozbawione było dodatkowej chemii wybieramy atrakcyjne, nowoczesne wędzarnie, które następnie umieszczamy w naszych ogrodach, na tarasach lub podwórkach. Ich dodatkowym atutem jest pełnienie funkcji estetycznych – w doskonały sposób dopełniają wygląd naszej posesji i sprawiają, że nabiera ona zupełnie nowego charakteru.
Decydując się na zakup wędzarni ogrodowej warto wiedzieć, jaki materiał jest najlepszy do jej wykonania. Wśród tych najpopularniejszych wyróżniamy przede wszystkim modele drewniane i metalowe. Te pierwsze gwarantują nam łatwość w zbudowaniu jej od podstaw, drugie zaś zapewniają niesamowitą wytrzymałość i trwałość nawet przez wiele lat.
Jakie są zatem najważniejsze różnice pomiędzy wędzarniami drewnianymi i metalowymi? Oto kilka głównych aspektów, na które należy zwrócić szczególną uwagę.
Temperatura wędzenia
Wędzarnie wykonane z metalu wyróżnia szybszy proces schładzania się, co ma zasadniczy wpływ na konieczność częstszego doglądania procesu wędzenia.
Waga
Wędzarnie metalowe są zdecydowanie cięższe od tych wykonanych z drewna, co z pewnością zmniejsza ich mobilność, zwłaszcza jeżeli stworzone zostały jako modele o dużych wymiarach.
Rodzaj wędzenia
Jak zostało już wspomniane, wędzarnie metalowe szybciej się schładzają. Uznaje się zatem, że lepiej sprawdzają się podczas wędzenia produktów na zimno.
Rodzaj produktów do wędzenia
Miłośnicy domowo wędzonych potraw twierdzą, iż wędzarnie metalowe najlepiej sprawdzają się podczas wędzenia ryb.
Jakość wędzonek
Zwykło się uważać, iż drewniane wędzarnie oferują nam specyficzny pożądany smak, który jest o wiele bardziej intensywny w porównaniu do tego uzyskanego z wędzarni stalowej. Niemniej jednak największy wpływ na jakość uzyskanej wędzonki ma intensywny dym, który powstaje na wskutek stosowania odpowiedniego opału do wędzenia.
Odpowiedź na tytułowe pytanie, która wędzarnia jest lepsza – drewniana czy metalowa nie jest jak widać jednoznaczna i każdy powinien podjąć ją całkowicie indywidualnie. My pragniemy jedynie zaproponować trzy różne wędzarnie, które dostępne są do nabycia w naszym sklepie.
1. Metalowa wędzarnia ogrodowa z paleniskiem, kanałem dymowym i deflektorem
Model o ergonomicznych wymiarach i praktycznych funkcjach pozwala cieszyć się smakiem ulubionych potraw przez wiele lat. W prezentowanym zestawie otrzymujemy solidną wędzarnię ogrodową z paleniskiem, kanałem dymowym oraz deflektorem.
2. Stalowa wędzarnia ogrodowa z paleniskiem i nogami
Kolejna propozycja to nowoczesna wędzarnia ogrodowa z paleniskiem i stabilnymi nóżkami, które zapewniają zwiększoną stabilność. Model ten wyposażono także w komorę wędzarniczą oraz kanał dymowy.
3. Drewniana wędzarnia ogrodowa Lew z drewna olchowego
Na koniec, dla porównania, wędzarnia drewniana, którą wykonano z wysokogatunkowych, frezowanych desek olchowych. Podobnie jak dwa poprzednie modele, posiada komorę wędzarniczą, palenisko oraz kanał dymowy. Dodatkowo produkt posiada podstawę metalową z nogami.
masz racje Jurus, owocówki są najlepsze do wędzenia, mówią że wiśnia i jabłoń, ja używam jabłoni i jestem bardzo zadowolony, smak jest bardziej wyrazisty, ryb nie wędziłem, mowie o wędlinach ;)
A jakie najlepiej drewno do pieca podczas wedzenia?? Polecacie coś, podobno owocówki są najlepsze ? Prosze podzielcie się doświadczeniem ????