Brakuje Ci pomysłu na smaczne śniadanie lub podwieczorek? Pragniesz przygotować coś słodkiego swoim małym milusińskim i wywołać szeroki uśmiech na ich twarzy? Zaserwuj im pyszne wafle belgijskie!

Czym są wafle belgijskie? To nic innego jak popularne gofry, które swoim wyglądem i smakiem podbiły już serca milionów osób na całym świecie. Jak sama nazwa mówi, historia wafli rozpoczęła się w Belgii, a tymi, które najczęściej przyrządzamy są gofry brukselskie oraz gofry z Liege.

Pragniemy dzisiaj przedstawić dwa sposoby na przyrządzenie prawdziwych gofrów belgijskich – możecie mieć pewność, że dzięki nim traficie przez żołądek do serca waszego ukochanego lub ukochanej!

 

Gofry brukselskie

Gofry brukselskie są delikatne, chrupiące i wypełnione niewielkimi kieszonkami powietrza, które dodają im lekkości. Ciasto do przyrządzenia tych gofrów jest stosunkowo rzadkie – wykorzystujemy do niego niewielką ilość drożdży, wanilii, masła i ubitej piany z białek. Gofry brukselskie wyróżnia użycie niewielkiej ilości cukru – oryginalne podawane są z lodami, owocami i bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.

Składniki (10 gofrów):

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka
  • 3 g suchych drożdży / 6 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka – białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g roztopionego i przestudzonego masła

 

W dużym naczyniu mieszamy wodę, mleko, ekstrakt z wanilii, żółtka, cukier oraz sól. Dodajemy do tego przesianą mąkę, suche drożdże (świeże drożdże należy rozpuścić wcześniej w letnim mleku) oraz masło. Całość mieszamy lub miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do czasu, aż ciasto pokryje się pęcherzykami powietrza.

Przygotowane ciasto nabieramy łyżką i wlewamy na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy na złocisty kolor.

 

 

 

Gofry z Liege

Gofry z Liege należą do tych o większym ciężarze oraz nieregularnym kształcie. Do ich przygotowania wykorzystujemy gęste ciasto drożdżowe z użyciem dużych kryształków perłowego cukru, który jest większy od standardowego cukru. W trakcie pieczenia cukier ten ulega skarmelizowaniu, dzięki czemu nasze gofry są chrupiące i bardzo słodkie.

Składniki (12 gofrów):

  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 8 g suchych drożdży / 16 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru perłowego 
  • 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
  • 230 g roztopionego, przestudzonego masła

 

W dużym naczyniu mieszamy masło, roztrzepane jajka, mleko oraz ekstrakt z wanilii. Dodajemy do tego przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (świeże drożdże należy rozpuścić wcześniej w letnim mleku). Całość mieszamy lub miksujemy. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ciasta (ok 1-1,5 godziny).

Do ciasta wsypujemy cukier perłowy i całość ponownie mieszamy.

Gęste ciasto nabieramy łyżką i wlewamy na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy na złocisty kolor, cały czas uważając, by się nie przypaliły.

 

 


Oba przepisy pozwolą nam przyrządzić wyśmienity deser dla całej rodziny. A Wy? Który przepis wybierzecie?