Nie masz produktów w koszyku.
Przepisy na najlepsze wafle belgijskie
Brakuje Ci pomysłu na smaczne śniadanie lub podwieczorek? Pragniesz przygotować coś słodkiego swoim małym milusińskim i wywołać szeroki uśmiech na ich twarzy? Zaserwuj im pyszne wafle belgijskie!
Czym są wafle belgijskie? To nic innego jak popularne gofry, które swoim wyglądem i smakiem podbiły już serca milionów osób na całym świecie. Jak sama nazwa mówi, historia wafli rozpoczęła się w Belgii, a tymi, które najczęściej przyrządzamy są gofry brukselskie oraz gofry z Liege.
Pragniemy dzisiaj przedstawić dwa sposoby na przyrządzenie prawdziwych gofrów belgijskich – możecie mieć pewność, że dzięki nim traficie przez żołądek do serca waszego ukochanego lub ukochanej!
Gofry brukselskie
Gofry brukselskie są delikatne, chrupiące i wypełnione niewielkimi kieszonkami powietrza, które dodają im lekkości. Ciasto do przyrządzenia tych gofrów jest stosunkowo rzadkie – wykorzystujemy do niego niewielką ilość drożdży, wanilii, masła i ubitej piany z białek. Gofry brukselskie wyróżnia użycie niewielkiej ilości cukru – oryginalne podawane są z lodami, owocami i bitą śmietaną lub sosem czekoladowym.
Składniki (10 gofrów):
- 180 ml wody gazowanej
- 210 ml letniego mleka
- 3 g suchych drożdży / 6 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka – białka i żółtka oddzielnie
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 270 g mąki pszennej
- 90 g roztopionego i przestudzonego masła
W dużym naczyniu mieszamy wodę, mleko, ekstrakt z wanilii, żółtka, cukier oraz sól. Dodajemy do tego przesianą mąkę, suche drożdże (świeże drożdże należy rozpuścić wcześniej w letnim mleku) oraz masło. Całość mieszamy lub miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do czasu, aż ciasto pokryje się pęcherzykami powietrza.
Przygotowane ciasto nabieramy łyżką i wlewamy na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy na złocisty kolor.
Gofry z Liege
Gofry z Liege należą do tych o większym ciężarze oraz nieregularnym kształcie. Do ich przygotowania wykorzystujemy gęste ciasto drożdżowe z użyciem dużych kryształków perłowego cukru, który jest większy od standardowego cukru. W trakcie pieczenia cukier ten ulega skarmelizowaniu, dzięki czemu nasze gofry są chrupiące i bardzo słodkie.
Składniki (12 gofrów):
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 8 g suchych drożdży / 16 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru perłowego
- 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)
- 230 g roztopionego, przestudzonego masła
W dużym naczyniu mieszamy masło, roztrzepane jajka, mleko oraz ekstrakt z wanilii. Dodajemy do tego przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (świeże drożdże należy rozpuścić wcześniej w letnim mleku). Całość mieszamy lub miksujemy. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ciasta (ok 1-1,5 godziny).
Do ciasta wsypujemy cukier perłowy i całość ponownie mieszamy.
Gęste ciasto nabieramy łyżką i wlewamy na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy na złocisty kolor, cały czas uważając, by się nie przypaliły.
Oba przepisy pozwolą nam przyrządzić wyśmienity deser dla całej rodziny. A Wy? Który przepis wybierzecie?