Jak to się dzieje? Od lat przecież wiadomo, że smażenie nie należy do najzdrowszych metod przyrządzania posiłków, a ociekające tłuszczem kotlety to prawdziwa bomba kaloryczna. Warto jednak przyjrzeć się zasadom działania patelni grillowych, które szturmem podbijają serca kucharek i kucharzy z całego świata. Przede wszystkim, smażąc na nich nie potrzebujemy minimalną ilość tłuszczu lub o ogóle się go pozbywamy. Dzięki temu dania stają się zdrowsze, bardziej soczyste, aromatyczne, a co najważniejsze – o wiele mniej kaloryczne! Przepisów na dania z grilla jest mnóstwo – w ten sposób możemy przyrządzić rozpływające się w ustach grillowane warzywa, soczyste i kruche mięsa, czy też zniewalająco pyszne ryby. Nawet się nie spostrzeżesz, kiedy Twoja waga zacznie spadać!

Dla zachęty przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych przepisów, które warto przetestować w swojej kuchni. Może to właśnie ten moment, w którym warto zastanowić się nad zakupem patelni grillowej? Gwarantujemy – Wasz kuchenny romans będzie trwał dłużej niż się spodziewacie! :) 

 

Odchudzające przepisy na dania z mięs

Pierś z kurczaka nadziewana warzywami

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka
  • marchewka
  • mała cukinia
  • papryka
  • cebula
  • sos sojowy
  • olej
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz dla smaku

 

Kurczak z warzywami

Źródło: www.mojegotowanie.pl

 

Kurczak to ten rodzaj mięsa, który przypadnie do gustu prawdopodobnie każdemu. Należy do mięs najmniej kalorycznych, delikatnych i bardzo aromatycznych, a w połączeniu z warzywami to prawdziwa uczta dla podniebienia każdego fit smakosza!

Na początek kroimy marchew, cukinię i paprykę w drobne słupki, natomiast cebulę w piórka. Wszystko to obsmażamy na patelni grillowej z odrobiną oleju oraz łyżką sosu sojowego.

Pierś z kurczaka nieco nacinamy w połowie i rozkładamy. Następnie posypujemy ją solą, pieprzem i czosnkiem, skraplamy oliwą i układamy na niej warzywa. Kurczaka zwijamy, a następnie posypujemy ponownie tymi samymi przyprawami. Nadziewamy go w kilku miejscach wykałaczkami,  po czym układamy na patelni grillowej i smażymy ok 10 minut z każdej strony – do tego momentu, w którym nabierze pięknego, złotego koloru.

Nasza rada: kurczaka można serwować z ryżem oraz sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.

 

Stek schabowy z ananasami

Składniki:

  • 4 steki schabowe bez kości (ok 15 dag każdy)
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • pół łyżeczki ostrej papryki

 

Aromatyczny stek schabowy z ananasami

Źródło: www.najlepszewkuchni.pl

 

Kto powiedział, że schabowy to tylko ten ciężki, tłusty kotlet z ziemniakami i kapustą, który gości na niejednym stole podczas niedzielnego obiadu? Od teraz schabowy to także fit mięsiwo dla każdego!

Na początek kroimy nasze mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na desce. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, a następnie posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i smarujemy oliwą.

Plastry ananasa, które uprzednio dokładnie odsączamy z zalewy posypujemy papryką.

Rozgrzewamy naszą patelnię grillową, układamy na niej mięso i ananasa, a następnie całość smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Nasza rada: mięso można podać z ryżem i sałatką owocową, dzięki czemu potrawa nabiera jeszcze bardziej ciekawego smaku.

 

Polędwiczki wieprzowe z sosem pomarańczowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok 60 dag)
  • łyżka oliwy
  • pieprz
  • sos: 4 pomarańcze, szklanka jogurtu naturalnego, pieprz

 

Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i sosem pomarańczowym

Źródło: www.lidl.pl

 

Trzecia mięsna propozycja grillowa, która z pewnością niejeden raz zagości na Waszych stołach.

Polędwiczki myjemy, kroimy w grube plastry, rozbijamy tłuczkiem, a następnie posypujemy pieprzem i smarujemy oliwą.

Dwie pomarańcze obieramy i filetujemy w taki sposób, by zachować sok. Z pozostałych dwóch przygotowujemy sok.

W niewielkim garnuszku gotujemy jogurt, dodajemy do niej sok pomarańczowy i kawałki przygotowanych pomarańczy. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut, do momentu, aż mikstura zmniejszy objętość o 1/3. Doprawiamy ją solą i pieprzem.

Polędwiczki smażymy na patelni grillowej około 2-3 minut z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy przez około 3-4 minuty.

Mięso przekładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy kawałkami pomarańczy.

Nasza rada: do mięsa warto zaserwować ryż oraz sałatę z sosem vinaigrette.

 

Przepis na rybę z patelni grillowej

Dorsz z sosem ogórkowym

Składniki:

  • ¾ filetów z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • Sos: 3 duże ogórki kiszone, ½ jogurtu naturalnego, koperek, pieprz, sól

 

Grillowany dorsz z sosem ogrórkowym

Źródło: www.mniammniam.pl

 

Jak wspomnieliśmy, na patelni grillowej można przyrządzić nie tylko smakowite mięsa, ale także wyśmienite ryby. Nasza propozycja to danie, w którym króluje dorsz.

W misce mieszamy sok z cytryny, oliwę, cukier i sól. Do całości wrzucamy rybę i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie układamy naszą rybę na patelni grillowej i smażymy około 3-4 minuty z każdej strony.

W międzyczasie przygotowujemy sos – ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odkładamy na sitku, by ociekły. Ogórki łączymy z jogurtem i gotujemy przez 2-3 minuty, aż płyn zmniejszy swoją objętość. Sos doprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy koperkiem i mieszamy.

Nasza rada: dorsza możemy zastąpić inną białą rybą, np. pstrągiem. Podać można ją z kuskusem i brokułami gotowanymi na parze.

 

Wegetariański przepis na smukłą sylwetkę

Grillowane warzywa z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 czerwone papryki
  • 4 cebule
  • 10 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie (o łącznej wadze ok 0,5 kg)
  • cytryna
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki soli, pieprz
  • Sos: 5 ząbków czosnku, jogurt naturalny, sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Grillowane warzywa z sosem czosnkowym

Źródło: www.przyslijprzepis.pl

 

Na koniec propozycja wegetariańska, czyli solidna porcja warzyw!

Kukurydzę gotujemy na parze, a następnie kroimy kolby na plastry o grubości 2 cm. Z pieczarek odcinamy końcówki nóżek i zdejmujemy skórkę. Każdą pieczarkę kroimy na 4 części. Obrane cebule kroimy na ćwiartki, natomiast ząbki czosnku na połówki. Cukinie kroimy na plastry o grubości 2 cm, papryki natomiast przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paski.

Wszystkie warzywa wkładamy do misy, spryskujemy sokiem z cytryny, oliwą, a następnie doprawiamy solą i mieszamy.

Warzywa smażymy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu aż będą al dente. Usmażone warzywa przekładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i grillujemy przez 7-10 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.

W międzyczasie przygotowujemy sos – ząbki czosnku rozgniatamy i łączymy z jogurtem, solą, pieprzem i ziołami. Całość dokładnie mieszamy.

Grillowane warzywa można wyłożyć na liściach sałaty i następnie polać sosem.

Nasza rada: grillować można także wiele innych warzyw – bakłażany, dynię, groszek cukrowy, młode ziemniaki. Ich smak możemy wzbogacić ulubionymi ziołami oraz kawałkami sera pleśniowego.

 

I jak? Przekonani do smażenia na patelni grillowej? Jeżeli macie swoje ulubione fit przepisy, które królują w waszych kuchniach, to podzielcie się nimi z nami!