I zaczęło się! Mundial 2018 rozpoczął się na dobre, a emocje już dzisiaj sięgnęły zenitu – nasza Reprezentacja Polski zagrała swój pierwszy mecz. Być może ostateczny wynik nie jest do końca jest dla nas zadowalający, ale przecież „Polacy, nic się nie stało!”. Okazji będziemy mieć jeszcze kilka, więc nie pozostaje nic innego jak tylko trzymać kciuki za nasze orzełki.

Oglądanie meczu to z reguły leniwe wylegiwanie się na kanapie przed telewizorem lub spotkanie ze znajomymi w pubie, gdzie nieodłącznym elementem staje się piwo. Mundial to doskonała okazja dla browarów na to, by okresowo napędzić  sprzedaż swoich produktów. Jak przyznaje Grupa Żywiec, w 2014 roku – podczas poprzedniego mundialu – konsumpcja piwa wyniosła aż 99 litrów na osobę. W tym roku spodziewać się zatem należy podobnej konsumpcji, a nawet wyższej, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, iż nasza Reprezentacja jest notowana o wiele wyżej w ogólnych rankingach w porównaniu do poprzednich lat.

Co więcej, w tym roku możemy cieszyć się świetną pogodą już od kwietnia. Słońce, wysoka temperatura to zatem doskonałe warunki do tego, by na świeżym powietrzu popijać piwko ze znajomymi i oglądać potyczki biało-czerwonych. Jakiej konsumpcji piwa powinniśmy się zatem spodziewać podczas tegorocznego mundialu? Naszym zdaniem przeciętny Polak wypije średnio 10 piw podczas całych Mistrzostw Świata w piłce nożnej w Rosji. Czas pokaże, jak bardzo się myliliśmy! :)

Jak już ustaliliśmy – piwo to niekwestionowany „must-have” podczas meczu, a co z przekąskami? Najczęściej sięgamy po chipsy, paluszki, krakersy i orzeszki ziemne. Niestety, jest to prawdziwa bomba kaloryczna, która prędzej czy później odbije się na naszej wadze. Może warto zatem pomyśleć o zdrowych przekąskach, które swym smakiem spokojnie mogą konkurować z tradycyjnymi fast-foodami?

Oto dwie nasze propozycje, które z powodzeniem zastąpią chipsy oraz orzeszki ziemne.

 

Chipsy owocowe i warzywne

Składniki:

  • Ulubione warzywa, np.: burak, cukinia, marchew, kalarepa, jarmuż, dynia
  • Ulubione owoce, np.: jabłka, banany

 

Warzywa i owoce kroimy na cieniutkie plasterki, doprawiamy je ulubionymi przyprawami i układamy na tacy, którą następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 11-130 °C. Pieczemy przez około 2 godziny, a następnie zostawiamy do wystygnięcia.

W ten sposób otrzymujemy smaczne, a przede wszystkim zdrowe chipsy, które pozbawione są tłuszczu.

 Pieczone warzywa i owoce z przyprawami

Źródło: http://natemat.pl/89791,czipsy-i-piwo-nie-tym-razem-10-zdrowych-przekasek-na-wieczor

 

Pieczona ciecierzyca

Składniki:

  • cieciorka
  • oliwa
  • ulubione przyprawy

 

Na początek moczymy cieciorkę przez około 12 godzin, a następnie gotujemy ją do pełnej miękkości. Ugotowaną cieciorkę polewamy niewielką ilością oleju i posypujemy wybranymi przez nas przyprawami i ziołami. Ziarna przesypujemy na blachę, na której umieszczamy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 170 °C i pieczemy przez około 45 minut.

Pieczona cieciorka to ponad 500 kalorii mniej w 100 g w porównaniu do klasycznych orzeszków ziemnych, więc jak dla nas wybór jest prosty!

 Pieczona ciecierzyca z przyprawami

Źródło: http://natemat.pl/89791,czipsy-i-piwo-nie-tym-razem-10-zdrowych-przekasek-na-wieczor

 

 

Kolejny mecz Polski z Kolumbią już w niedzielę – my swój niezbędnik w postaci chłodnego piwka, chipsów warzywno-owocowych i cieciorki już mamy. A jaki jest Wasz zestaw na mecz? :)