14 czerwiec 2018 rok – data, na którą czeka każdy mężczyzna pasjonujący się piłką nożną. Tego dnia rozpoczyna się bowiem święto światowego futbolu, czyli Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej. Jedną z drużyn, które biorą w nich udział jest Reprezentacja Polski. Im bliżej tego wielkiego dnia, tym bardziej uwaga skupiona jest na naszych piłkarzach, którzy nieustannie przygotowują się do rozgrywek.

Jak wiadomo, podstawą sukcesu piłkarzy są treningi i stałe pogłębianie umiejętności i pracy w zespole. Drugą istotną kwestią jest z pewnością dieta piłkarzy, dzięki której zawsze są w jak najlepszej formie. Co zatem jedzą piłkarze? Czy mają swoje ulubione potrawy?

Dieta sportowca to przede wszystkim dania zdrowe i lekkie, które bogate są w odpowiednie składniki mineralne i witaminy. Jedną z osób, które czuwają nad tworzeniem zbilansowanych posiłków dla piłkarzy jest Anna Lewandowska – mistrzyni karate, trenerka fitness, specjalistka do spraw żywienia, a prywatnie żona jednego z najlepszych naszych piłkarzy, Roberta Lewandowskiego.

Podstawą codziennego menu futbolisty jest energetyczne śniadanie w postaci kaszy jaglanej z owocami lub owsianki z bakaliami, jak również delikatne, a zarazem pożywne obiady składające się najczęściej z kremowych zup oraz mięs lub ryb z warzywami.

Poniżej przedstawiamy kilka z najciekawszych dań polskich piłkarzy, dzięki którym zdobywają sukcesy na arenie międzynarodowej. Dzięki nim każdy z nas odniesie sukces nie tylko w sporcie, ale także w życiu – zachowując świetną i zdrową sylwetkę!

Wszystkie przepisy pochodzą z bloga Anny Lewandowskiej: www.hpba.pl.

 

Owsianka z jagodami goi i nasionami chia

Składniki:

  • 89 g płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka jagód goi
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Kawałek gorzkiej czekolady
  • Ulubione owoce

 

Płatki gotujemy na mleku kokosowym. Podczas gotowania dodajemy resztę składników. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczki i dekorujemy malinami.

Owsianka Anny Lewandowskiej z jagodami goi i nasionami chia 

Źródło: https://hpba.pl/owsianka-foods-by-ann/

 

Zupa-krem z kalarepą

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 2 kalarepy
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka koperku i natki pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli morskiej lub jodowanej
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu czarnego

 

Warzywa myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę wraz z porem pokrojonym na talarki szklimy na maśle klarowanym i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy bulionem i przyprawiamy według uznania. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę zdobimy posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Zupa-krem z warzywami i kalarepą 

 Źródło: https://hpba.pl/zdrowa-wiosenna-zupa-kalarepa/

 

Na koniec coś, co niezaprzeczalnie kojarzy nam się z dietą naszych piłkarzy z Euro 2016 – słynne kulki mocy, dzięki którym Anna Lewandowska dodała zawodnikom mocy i nieprawdopodobnej energii!

 

Kulki mocy Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 20 g białka roślinnego o smaku wanilii
  • 100 g pestki dyni
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 6 daktyli
  • 30 g tahini
  • 1 łyżka kakao

 

Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut, po czym miksujemy je z resztą składników. Uformowane kulki możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sproszkowanych migdałach. Tak przygotowane kulki mocy chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, po czym delektujemy się ich nieziemskim smakiem!

Potreningowe kulki mocy Anny Lewandowskiej

 Źródło: https://hpba.pl/nowe-kulki-mocy-po-treningu/

 

Czujecie ten przypływ energii? :) Serdecznie zapraszamy do komentowania i dzielenia się swoimi energetyzującymi bombami witaminowymi, dzięki którym i Wy osiągacie codziennie sukcesy!