Sklep ePraktyk.pl

Patelnie

Siatka  Lista 

Siatka  Lista 

Patelnie: żeliwne, ceramiczne, teflonowe

Kuchnia to miejsce strategiczne dla każdej pani domu, która pragnie dogadzać swojej rodzinie i znajomym serwując im niezwykle smaczne i zdrowe dania. Dobrze dobrany sprzęt kuchenny jest natomiast kluczem do szybkiego przyrządzania ulubionych potraw. Jednym z niezbędnych elementów każdej kuchni jest z pewnością wytrzymała, a zarazem wygodna patelnia.

Patelnią nazywamy naczynie kuchenne, które służy nam do smażenia, pieczenia lub duszenia potraw. Klasyczna patelnia zaprojektowana jest okrągła i płaska, zaś jej średnica wynosi przeciętnie 20-30,5 cm. Wybierając patelnię do naszej kuchni musimy zwrócić szczególną uwagę na kilka niezwykle istotnych czynników.

Pierwszą kwestią jest przeznaczenie patelni, którą mamy zamiar używać w naszej kuchni. Rynek oferuje nam obecnie modele o zastosowaniu uniwersalnym lub specjalistycznym. Patelnie uniwersalne to tradycyjne modele przeznaczone do smażenia dowolnie przez nas wybranych potraw. Patelnie specjalistyczne są zaś elementem, po który coraz częściej sięgamy, gdy pragniemy przygotować doskonałe naleśniki lub smażyć bez użycia tłuszczu korzystając z patelni grillowej. Jeżeli jesteśmy miłośnikami kuchni regionalnych, to również mamy możliwość wyboru patelni spośród modeli do przyrządzania ryb, do kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej lub meksykańskiej.

Kolejną istotną kwestią, która pozwoli nam rozróżnić patelnie jest materiał, z którego została wykonana. Najczęściej spotkać możemy się z patelniami ze stali nierdzewnej, którą wyróżnia niebywała trwałość i odporność na zarysowania, jak również doskonałe przewodzenie ciepła. Z reguły konieczne jest w jej przypadku smażenie z wykorzystaniem tłuszczu, jednak możemy ją później myć w zmywarce. Innymi materiałami stosowanymi do produkcji patelni jest miedź – patelnie miedziane najczęściej spotykane są w gastronomii i mają charakter bardziej ozdobny, jednak również doskonale rozprowadzają i utrzymują ciepło. Patelnie żeliwne to modele bardzo solidne, które znakomicie utrzymują ciepło, a co więcej pozwalają nam na smażenie praktycznie wszystkiego. Ostatnia, bardzo lekka patelnia to model aluminiowy, który niestety szybko się rozgrzewa, jednak równie szybko traci ciepło.

Niejednokrotnie patelnie pokryte są specjalną powłoką, która ma na celu zwiększenie funkcjonalności naszego sprzętu. Najczęściej spotykamy się z powłoką ceramiczną, która jest odporna na uszkodzenia, a zarazem doskonale rozprowadza i utrzymuje ciepło. Jest to powłoka antyprzywieralna, która nie wymaga od nas smażenia z użyciem tłuszczu. Drugą powłoką jest teflon  - bardzo popularny, jednak ulegający uszkodzeniom. Niestety, udowodniony został negatywny wpływ powłoki teflonowej na nasze zdrowie, z uwagi na obecność szkodliwego kadmu i ołowiu.

Jak widać, rynek oferuje nam szeroką gamę patelni zróżnicowanych ze względu na różne aspekty. Producenci mają dla wciąż nas coraz to ciekawsze i nowocześniejsze modele, które są bardzo funkcjonalnym elementem naszej kuchni. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu, gdzie każdy z pewnością znajdzie idealną patelnię spełniającą wszystkie jego wymagania.